Monday, June 16, 2014

PERSIAPAN MENYAMBUT BULAN RAMADHAN 1435 (2014)

Assalamualaikum & Salam Sejahtera buat semua pengunjung blog findsarenaforcoway yang saya hormati.Tidak lama lagi kita akan menyambut bulan Ramadhan yang jatuh pada 29 Jun 2014 bersamaan 1 Ramadhan 1435. Pastinya ramai tidak sabar untuk menghadapinya. Sudah bersediakah kita...? In sya Allah.. 


Sedikit perkongsian antara persiapan yang perlu ada menurut Ustaz Amin:

Antara persiapan yang perlu ada kepada kita semua untuk menyambut Ramadhan supaya Ramadhan tidak terlepas begitu sahaja ialah seperti berikut :
  1. Persiapan Rohani penting kepada kita semua, untuk melaksanakan segala ibadah yang ada dalam Bulan Ramadhan ini perlu mempunyai keikhlasan hati dan tidak mengeluh kesah kerana tidak dapat menikmati makanan pada siang hari dan tidak merunggut kelaparan ketika berpuasa.

  2. Ilmu tentang ibadah-ibadah yang terdapat dalam Bulan Ramadhan kena dipelajari oleh kita semua, kefahaman tentang ibadah Bulan Ramadhan ini akan menyebabkan kita mudah melaksanakannya tanpa menghadapi masalah.

  3. Fizikal penting dalam melaksanakan ibadah puasa, sebab orang sakit dalam bulan puasa tidak dapat melaksanakan ibadah puasa dan ia terlepas dari segala hikmah yang terdapat dalam bulan puasa. Badan sihat juga mudah untuk melaksanakan ibadah Solat Tarawih, mudah untuk membaca Al-Quran dan sebagainya.

  4. Ekonomi juga penting dalam bulan puasa. Orang yang berkemampuan perbanyakkanlah sedekah kepada orang yang tidak berkemampuan. Kerana ganjaran pahalanya sangat besar. Memiliki ekonomi juga dapat membuatkan seseorang itu mudah ke masjid untuk melaksanakan ibadah Bulan Ramadhan.
Pastikan segala apa yang kita lakukan walaupun pekerjaan harian kita sekalipun menjadi ibadah dan kita dikurniakan ganjaran yang sangat besar dan baik dari Allah kerana tidak melepaskan peluang ibadah dalam bulan yang penuh kemuliaan dan barakah ini.

Copy & Paste drpd : laman blog Ustaz Amin ~ http://www.ustaznoramin.com/
Credit buat beliau

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dan ini sedikit perkongsian daripada saya:

Secara rutinnya setiap kali tibanya Ramadhan, ia dimulakan dengan niat berpuasa pada malam hari/waktu sahur pada/sebelum hari pertama ramadhan.


Sepanjang tempoh berpuasa bermula daripada habis waktu bersahur, sehingga azan waktu maghrib, kita disarankan untuk memperbanyakkan amalan-amalan yang boleh memberi ganjaran pahala buat kita sebagai hamba Allah s.w.t.Di bulan puasa atau bulan-bulan lain, kita memang disarankan untuk banyakkan minum air bagi mengelakkan tubuh kita dari terhidrat. Jika di bulan puasa, kena minum air banyak2 pada waktu malam dan semasa sahur.

Untuk kemudahan dan penjimatan satu keluarga, penggunaan mesin air minuman yang siap bertapis yang dilengkapi dengan 3 jenis suhu air juga dapat melancarkan dan keselesaan bersama dalam penyediaan air minuman. 

Telah banyak feedback kami terima, penggunaan mesin air minuman 2 dalam 1 Coway dapat memudahkan dan menjimatkan dalam pelbagai aspek untuk menyediakan air minuman kepada seisi keluarga teutamanya untuk menyambut ramadhan kali ini. Pastinya berbeza jika masa dapat dijimatkan dan memberi banyak ruang untuk melaksanakan amalan-amalan yang disarankan di bulan ramadhan.In sya Allah..mudah-mudahan. Dapat kita upgrade untuk air minuman kita tahun ini.. !

Jangan lupa untuk hubungi saya untuk sebarang pertanyaan mengenai coway yer.
014-9212521 Sarena
SMS || WHATSAPP || CALL