KEBAIKAN MEMINUM AIR REVERSE OSMOSIS


Reverse Osmosis (R/O) atau osmosis songsang adalah satu kaedah penapisan yang digunakan untuk menapis air. Biasa digunakan untuk membuat air garam yang boleh diminum, osmosis songsang menggunakan daya tekanan kepada pelarut yang berasingan yang dijumpai di dalam air (seperti garam). Osmosis songsang membuat air minuman yang selamat dan tulen.Menyingkirkan Pencemar dan Mineral

Reverse Osmosis menapis daripada bahan pencemar yang berbahaya dan mineral. Hasilnya, minum air osmosis songsang adalah satu alternatif yang lebih sihat untuk meminum air paip.


Bau dan Rasa yang bagus.

Air osmosis songsang menghasilkan bau dan rasa yang lebih baik. Air osmosis songsang juga desalinates air (membuang garam) yang menjadikan ia lebih menarik untuk minum.


Tiada Bakteria

Penapisan osmosis songsang juga menghapuskan bakteria dari air. Bakteria boleh memudaratkan badan, yang boleh menyebabkan penyakit.


Mengurangkan Risiko Mendapat Penyakit dan Penyakit Merbahaya

Klorin, asbestos, raksa dan plumbum telah dijumpai dalam air paip biasa, yang boleh membawa kepada penyakit dan penyakit berbahaya. Osmosis songsang membuang toksin yang berbahaya ini dan membuat air yang sihat untuk minum.


Badan menghidrat dengan cepat

Oleh kerana proses penapisan, membantu mempercepatkan proses penghidratan air dalam badan. Ini adalah berfaedah semasa latihan dan semasa bulan musim panas.

Sumber daripada: http://www.http://ilikecoway.blogspot.com/

-----------------------------------------------------
BEZA AIR R/O COWAY DENGAN YANG LAIN
-----------------------------------------------------

Terdapat TIGA perkara yang membezakan sistem R/O Coway dengan yang lain:

1. Penapis Reverse Osmosis (R/O) membrane ditempat di peringkat ke-3 daripada 6 peringkat penapisan. Normal R/O filter berada pada peringkat kedua terakhir atau terakhir.

2. Dalam sistem R/O coway, terdapat post carbon filter pada peringkat ke-4 penapisan yang mana disini "Cocunut Essence" di tambah untuk memberi rasa kepada air supaya air tidak berasa payah dan sedap diminum.

3. Di peringkat terakhir penapisan, ceramic filter ditempatkan dalam tangki air suhu biasa bagi mencegah pembiakan mikrob atau bakteria yang boleh merosakkan kualiti air tapisan.

Untuk model seperti Sally, Mach, Petit dan Value... terdapat gabungan filter bagi disesuaikan dengan saiz produk. Hanya model Metro yang mempunyai 6 penapis. Walaubagaimanapun..kesemuanya masih melalui 6 peringkat penapisan yang begitu berkesan menapis segala bahan pencemaran daripada sumber air paip kita sehingga 0.0001 micron.