Friday, May 13, 2016

CEREK OH CEREK (JOM BERCOWAY)

Comel sungguh cerek ni... macam-macam rupanya dan macam-macam jenis yang ada di jual di pasaran...




 Tudiaaa.. sampai itam bahagian luar diaaa..
Kuat sangat duk menjerang air, sampai terlupaa nak tutup api walaupun air dah mendidih.



Tak pun, ada yang masih gunakan dapur kayu api..

Pun boleh jadi penyebab hitam hangus tuuu..



Cerek atau kami panggil juga nama dia "kendi" ni memang common dan masih di gunapakai di dapur-dapur rumah di luar sana..


Cerek ni canggih skit..ada bunyi bila air mendidih..ada la alert kan ..tak ade kes terlupa nak tutup api bila dah mendidih.. tapi ada juga kes..kluar dari rumah tak sedar cerek ni sedang dipanaskan kat dapur.. huhu minta dijauhkan daripada terlupa..


Pemanas air macam ni pun agak femes berkhidmat di dapur-dapur sejak dari dulu hingga kini.. pakai ni pun ok, cuma in case kita terrrlupaa nak refill air dalam jug pemanas ni..abisslaa...sangat merbahaya bila dasar jug kering dalam keadaan plug masih ON. ini boleh jadi punca kebakaran juga..Nauzubillah...minta dijauhkan..

Comel jer kan cerek ni..ingat zaman blaja ada alat ni kat bilik. Boleh la wat masak maggi dan milo panas sambil2 study..konon-konon... Penggunaan cerek jenis ni sebenarnya lagi banyak "makan" letrik tau sebab kita asik duk on pastu off..nak wat milo panas, ON balik utk panaskan air yang sedia ada dalam cerek ni. Pernah tak..? heheheh.


Cerek ni pula..rupa bentuk macam cerek yang kat atas dapur gas tu..tapi ini lain yang mana penggunaan elektrik diperlukan untuk masak air. Biasanya cerek pesyen ni..saiz dia besar..jadi time nak isi air.. mencabar jugalaa time air masih penuh dalamnya.



ZAMAN KINI SUDAH BERUBAH!!!

Alhamdulillah.. kini sudah makin ramai rakyat Malaysia yang sukakan sesuatu yang mudah, senang, menjimatkan serta selamat walaupun hanya untuk penyediaan air minuman.
HANYA??? 
Air minum penting tau..lebih penting dari henpon/gadget..lebih penting dari wifi dan lebih penting dari makanan seharian kita.
Jadi sangat penting untuk kita jaga dan pastikan air air yang kita minum selain di rawat, air perlu melalui tahap tapisan yang menghasilkan air bersih & tulen.
Kesan dari zaman sudah berubah..bukan teknologi canggih saja yang timbul malah sumber air yang disalurkan ke rumah kita juga makin teruk dan membimbangkan.
Air sungai dahulu sudah tidak sama dengan air sungai zaman kini.
Air perigi pun... dan utama air yang melalui sistem perpaipan yang disalurkan ke rumah-rumah dan premis perniagaan seluruh Malaysia.
Dengan paip yang lama, sudah tentu pasir, keladak dan karat tak boleh nak dielakkan.
Tangki yang sangat jarang dicuci yang kompem menyebabkan air berkeladak dan berlumut.
Air terawat dari loji proses air, kompem-kompem ada klorin.
Haishshhh..kalu kita ambil kira semua tak lalu nak minum air yang tak bertapis pada masa kini.

"BOILING WATER IS NOT ENOUGH'

Cukup ker dengan hanya masak air menggunakan cerek-cerek yang kita dah tengok kat atas tadi?????
Ini question mark terbesar kita patut tanya andai kita hanya masak air paip di rumah kita..bagi minum kat anak-anak dan keluarga kita...
Sanggup kah..?
Air paip, secara mata kasar nampak sungguh jernih.. Benar-benar jernih kah ia..?
NO..NO..NO... TIDAK SEKALI...!!!

BERALIH KEPADA CARA YANG LEBIH MUDAH, JIMAT & SELAMAT

Coway Malaysia tampil dengan produk yang boleh memudahkan, menjimatkan serta selamat untuk seluruh rakyat Malaysia dalam penyediaan air minuman untuk keluarga dan staf tempat kerja (untuk majikan).

Laman web Coway official ---> www.coway.com.my (berwajah baru, klik laa)

Terdapat 6 model pilihan untuk mesin penapis air Coway yang pasti dapat memenuhi keperluan setiap isi rumah dan pejabat/premis perniagaan.

Siap ada pilhan untuk sistem tapisan yang mana diperlukan. Antaranya:

1. Sistem Reverse osmosis (RO)
2. Sistem Nanotrap
3. Sistem Alkali Ioniser

Sebab tu Coway kini dah berada dalam kategori WATER SPEACIALIST untuk penapis air dalam menyediakan konsep air minuman yang bersih..sihat dan selamat.

Nak tahu detail berkenaan produk Penapis Air Coway, klik di sini  atau di sini ;)